Presentació

Al llarg de 2021 hem anat superant progressivament les restriccions i mesures sanitàries que han condicionat la nostra vida quotidiana des de l’inici de la pandèmia de la Covid19.
Si bé la situació d’incertesa, de neguit i d’inseguretat ha continuat i continua encara present a les nostres vides, 2021 ha suposat el moment de reprendre algunes de les activitats que formaven part de les nostres vides: les trobades socials, el contacte personal, l’oci compartit, els viatges, etc.
A mesura que l’any ha anat avançant, hem anat apartant progressivament les diferents pors. La por a morir, al contagi, a la pèrdua de la vida tal com la coneixíem, i hem anat recuperant l’esperança i hem anat creient en que és possible una solució.
Ha estat també l’any en que la Salut mental ha pres el protagonisme que mereix i l’atenció que requereix.
Com a societat hem entès que la Salut mental és part de tots i cadascú de nosaltres, com a individus i com a comunitat.
L’any 2021 és l’any del pas a pas, del poc a poc, de poder recuperar espais per la vida, per la relació i pel vincle tal i com el teníem entès fins l’esclat de la pandèmia.
Però també ha estat el moment en que, tímidament superada la prioritat de mantenir-nos vius, sans i estalvis, hem pogut mirar vers la nostra salut mental, observant i entenent l’impacte que la pandèmia i els diferents confinaments han tingut en la nostra estabilitat emocional, psicològica i social.
La demanda creix de forma exponencial, la gravetat clínica i social ha eclosionat i ha col•lapsat la xarxa d’atenció a la salut mental, tant la pública com la privada, que també ha vist com les sol•licituds creixien sense descans.
I en la mesura que ha augmentat aquesta necessitat, ha augmentat la pressió als Serveis, i el patiment dels i les professionals, amb uns nivells d’esgotament i burn out que posa els serveis en una situació de vulnerabilitat desconeguda fins el moment.
Diríem que 2021 ens empeny sens dubte vers la necessitat de tenir cura. Tenir cura de les famílies, dels infants, dels i les vulnerables, però també dels i les professionals, de la xarxa, i, perquè no, de les Institucions.
Si, les institucions també hem patit, hem estat colpejades per la pandèmia i hem fet enormes esforços per sostenir allò que signifiquem, el suport que oferim, la seguretat que proposem a les persones que la conformen.
Tenir cura significa tenir-nos presents, invertir en les persones, i en els vincles que fan multiplicar els seus potencials.

A nivell intern, 2021 ha estat suposat també la consolidació del model de Direcció iniciat al juliol de l’any passat.
Ha estat un any de consolidació i de canvis en diferents àrees de treball de la nostra Fundació.
La professionalitat i el compromís de totes i cadascuna de les professionals que conformen la FETB han permès entomar l’impacte de forma flexible, contenidora, aconseguint retornar a la nostra comunitat aquest impacte en forma d’atenció, de propostes, de reflexions i iniciatives que mantenen i potencien els nostres valors fundacionals, que miren d’oferir respostes que millorin la qualitat de vida de les persones i els seus entorns.
No hem deixat de creure que de la crisi en neix l’oportunitat, que del patiment sorgeixen somnis, il•lusions i voluntats i en aquesta línia hem treballat, sense descans, des dels despatxos, a través de les pantalles, en els fòrums de discussió, i en els entorns naturals de les persones ateses.
En l’ambit de l’assistència pública hem mantingut les nostres aspiracions a oferir serveis de qualitat tot i les dificultats de la pròpia Xarxa.
A nivell privat, hem seguit treballant en el creixement del nostre centre Koments, oferint solucions actualitzades i adients a les necessitats de les famílies.
No hem renunciat a seguir innovant i aprofundint en una àrea essencial com és la Docència i la formació, com una altra forma de cuidar, d’oferir recursos i expertesa als i les professionals.

Hem fet també un esforç en l’àmbit de la comunicació. En un moment de gran patiment per a moltes famílies, hem cregut que era oportú fer un esforç per aproximar-nos als nostres usuaris i famílies d’una forma diferent, amb un intent per fer prevenció en salut mental i transmetre coneixement en els diferents àmbits en que treballa la Fundació.
I amb aquesta força, amb aquesta determinació hem arribat a les portes del que sens dubte serà l’any de la recuperació definitiva, de la recuperació de l’esperança.
2022 haurà de ser l’any en que estiguem en disposició de comptar amb més i millors respostes a les necessitats de la societat en termes de Salut Mental i atenció als infants, joves i les seves famílies.
2022 haurà de ser l’any e que estarem més a prop de saber a què en diem “normalitat”, per saber què retorna, que es manté i què canvia definitivament.
Esperem sens dubte un 2022 que esdevingui un punt d’inflexió definitiu cap a una etapa en que estiguem cada cop més a prop de poder entendre i atendre la Salut mental com mereix, com requereix i com és necessari per poder comptar amb una comunitat amb fortaleses i vulnerabilitats que configurin una societat rica, diversa i construïda des del vincles i la relació.

Sunsi Segú – Direcció clínica

Lluís Díaz – Direcció estratègica

Jordi Riba – Gerent